Zeleninové birjání

Indická kuchyňa

Indická kuchyňa

1 veľký zemiak, nakrájaný na kocky, 100 g malých karotiek, 2 pokrájané stonky zeleru, 75 g prepolených mladých šampiňónov, 1 baklažán (rozkrojený na polovicu, potom na plátky), 3 dl kyslého bieleho jogurtu, 1 lyžicu nastrúhaného zázvorového koreňa, 3 väčšie na kolieska nakrájané cibule, 2 väčšie nastrúhané cibule, 4 roztreté strúčiky cesnaku, 1 lyžičku kurkumy (prírodné farbivo), 1 lyžicu karí, 2 lyžice masla, 225 g ryže (basmati), nasekaný koriander (vňať).

Zemiaky nakrájané na kocky spolu s mrkvou (v kuse) varíme v osolenej vode 7 až 8 minút. Necháme dobre odkvapkať a dáme do misy, do ktorej sme pridali nakrájaný zeler, šampiňóny a baklažán. Zmiešame jogurt, zázvor, nastrúhanú cibuľu, cesnak, kurkumu, kari a zmes nalejeme na zeleninu. Necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny. V panvici rozohrejeme maslo, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a smažíme do zlatohneda (musí byť chrumkavá). Trocha cibule si odložíme na ozdobu. V hrnci s vriacou osolenou vodou varíme 7 minút ryžu. Necháme odkvapkať a odložíme. Marinovanú zeleninu zmiešame s opečenou cibuľou a 10 minút povaríme. Polovicu ryže dáme do zapekacej nádoby. Lyžicou na ňu uložíme zeleninu, zarovnáme a prikryjeme druhou polovicou ryže. Dobre prikryjeme a dáme piecť do predhriatej rúry na 190°C na 20 minút, kým ryža nezmäkne. Vyklopíme a ozdobíme opečenými plátkami cibule a sekanou koriandrovou vňaťou. Jedlo pochádza zo severnej Indie, je to veľmi slávnostný pokrm.

Komentáre sú uzavreté